Stel een vraag

Kan onze bruiloft doorgaan i.v.m. het coronavirus? – Liveblog

augustus 26, 2021

Corona, een virus dat de gehele samenleving in zijn greep houdt: wat betekent dit voor jullie bruiloft? In dit liveblog zetten wij alle huidige richtlijnen voor je op een rijtje, waardoor jullie precies weten waar jullie aan toe zijn!

UPDATE – 26 NOVEMBER 2021 

Sinds 26 november gelden er weer nieuwe maatregelen voor het organiseren van je bruiloft. Zo mogen bruiloften gelukkig nog wel gevierd worden, maar wel tot 17.00 uur, met vaste zitplaatsen, het checken van het coronatoegangsbewijs en met 1,5 meter afstand. Daarbij is het dragen van een mondkapje verplicht zodra je gaat lopen. Door deze maatregelen, die zowel gelden in de horeca als bij evenementen locatie, mag er helaas niet gedanst worden. Ook mag maar 1/3 van de capaciteit van de trouwlocatie gebruikt worden.

Deze maatregelen gelden tot 14 december, daarna zal er een nieuwe persconferentie plaats vinden.

UPDATE – 2 NOVEMBER 2021

Op 2 november 2021 is er door demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge in een persconferentie vermeld dat de basismaatregelen, die vanaf september 2021 zijn ingegaan voor bruiloften, blijven gelden (zie onze update van 25 september). Echter komt daar boven op het dringende advies om per direct 1,5 meter afstand te houden. Let op dat dit een advies is en dus geen verplichte maatregel.

 

Daarbij geldt vanaf 6 november het coronatoegangsbewijs op meer plekken. Zo moet je het coronatoegangsbewijs onder andere laten zien in de horeca (zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden)) en bij evenementen met- en zonder vaste zitplaats. Vier je jullie bruiloft dus in een horecagelegenheid of evenementenlocatie? Houd hier dan rekening mee.

 

Ook de mondkapjesplicht gaat weer gelden op meerdere locaties per 6 november. Mondkapjes zijn opnieuw binnen verplicht op alle publieke locaties waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit in tegenstelling met locaties waar wel coronatoegangsbewijzen worden gecontroleerd. Houd hier rekening mee bij het doen van je bruidsmake-up en -kapsel en het uitzoeken van je trouwjurk, trouwpak en trouwringen.

 

UPDATE – RICHTLIJNEN VANAF 25 SEPTEMBER

Ceremonie
Zijn jullie van plan om bij de burgerlijke stand te gaan trouwen? Dan gelden de regels voor een ceremonievan het gemeentehuis. Dit houdt in dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met een maximum aantal gasten.

In de horeca en bij andere locaties mag 100% van de capaciteit worden gebruikt vanaf 25 september, mits er vaste zitplaatsen zijn. Bij het binnengaan van de locatie wordt er gebruik gemaakt van een coronatoegangsbewijs.

 

Corona toegangsbewijs
Vanaf 25 september is het coronatoegangsbewijs noodzakelijk voor alle evenementen en in de horeca, zowel binnen als buiten. Dit houdt in dat bruiloftsgasten óf 24 uur van tevoren negatief getest moeten zijn óf volledig gevaccineerd moeten zijn óf een herstelbewijs moeten hebben. Deze mag zowel in de corona check app staan als op een uitgeprint papiertje.

 

Het feest
Op bruiloften die na 25 september plaats vinden mag er weer gedanst worden! Dit komt omdat de 1,5 meter regel niet meer verplicht is. Wel moet er gebruik worden gemaakt van een corona toegangsbewijs. Daarbij mag in de horeca 75% van de capaciteit binnen en 100% van de capaciteit buiten benut worden. Entertainment is dus ook weer toegestaan!

 

Huwelijksreis
Op dit moment verandert er heel veel qua kleurcodes in verschillende landen. De kans bestaat daardoor dat er strengere regels zijn als jullie naar het buitenland op huwelijksreis willen. Zorg er daarom voor dat je de actuele veranderingen per land op de reisadviezen pagina van het RIVM goed in de gaten houdt, want voor sommige landen is Nederland al rood of zelfs donkerrood. Daarbij mogen landen zelf beslissen of zij Nederlanders toelaten. Ook is de kans groot dat (sommige) landen Nederlanders extra regels gaan opleggen.

We hopen je zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd over alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en bruiloften. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op of neem een kijkje op de speciale pagina van het RIVM omtrent het vieren van jullie bruiloft.

 

UPDATE – RICHTLIJNEN T/M 17 SEPTEMBER

Ceremonie
Zijn jullie van plan om bij de burgerlijke stand te gaan trouwen? Dan gelden de regels van het gemeentehuis. Dit houdt in dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met een maximum aantal gasten. Wel moeten gasten op het gemeentehuis altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. Deze regels gelden ook als het huwelijk op een andere locatie plaats vindt.

Voor de huwelijksvoltrekking kan er helaas geen gebruik worden gemaakt van coronatoegangsbewijzen, maar geldt er geen maximum aantal bezoekers. Wel moet er 1,5 meter afstand van elkaar gehouden kunnen worden en moet iedereen een vaste zitplaats toegewezen krijgen.

 

Testen voor Toegang
Vanaf 14 augustus zijn buiten evenementen (waaronder bruiloften) zonder vaste zitplaats met maximaal 750 bezoekers weer toegestaan, mits er van de CoronaCheck app gebruik gemaakt wordt. Dat betekent dat jullie gasten zich kunnen laten testen met Testen voor Toegang, zodat zij een coronatoegangsbewijs hebben via de CoronaCheck app.

Voor de horeca gelden er net iets andere regels. Zo kan er bijvoorbeeld geen gebruik worden gemaakt van Testen voor Toegang. Wel mag 100% van de capaciteit van de locatie worden benut als er 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Daarnaast geldt bij de horeca dat buiten de 1,5 meter afstand houden niet verplicht is, zolang er gebruik gemaakt wordt van kuchschermen. Tot slot geldt in de horeca dat iedereen een vaste zitplaats moet hebben.

 

Het feest
Een bruiloft valt onder een kleinschalig evenement. Dit betekent dat er (onder voorwaarden) weer gedanst mag worden! Doordat vanaf 14 augustus buiten evenementen zonder vaste zitplaatsen met maximaal 750 bezoekers toegestaan zijn, mits er van de CoronaCheck app gebruik gemaakt wordt, mag de 1,5 meter afstand losgelaten worden. Dit geldt alleen wanneer alle bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Hierdoor hoeven jullie gasten geen vaste zitplaatsen meer te hebben.

Omdat een bruiloft als evenement beschouwd wordt, zijn live optredens en harde muziek toegestaan. Daarentegen is in een horecagelegenheid, zoals een restaurant of café, entertainment nog niet toegestaan. Liveoptredens en harde muziek mogen hier dus helaas niet, maar achtergrondmuziek is uiteraard wel toegestaan!

 

Huwelijksreis
Op dit moment verandert er heel veel qua kleurcodes in verschillende landen. De kans bestaat daardoor dat er strengere regels zijn als jullie naar het buitenland op huwelijksreis willen. Zorg er daarom voor dat je de actuele veranderingen per land op de reisadviezen pagina van het RIVM goed in de gaten houdt, want voor sommige landen is Nederland al rood of zelfs donkerrood. Daarbij mogen landen zelf beslissen of zij Nederlanders toelaten. Ook is de kans groot dat (sommige) landen Nederlanders extra regels gaan opleggen.

We hopen je zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd over alle ontwikkelingen rondom het Coronavirus en bruiloften. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op of neem een kijkje op de speciale pagina van het RIVM omtrent het vieren van jullie bruiloft.

DEEL DIT VERHAAL
COMMENTAAR
EEN OPMERKING TOEVOEGEN